Pastinakk - dyrking og lagring
Pastinakk blir flittig brukt her hos oss, gjerne ovnsbakt eller som puré. Her er min plan for å dyrke den i år, noen erfaringer jeg har gjort meg, og en genial lagringsmetode.
Plan for dyrking
Jeg ville egentlig vinterså direkte i en pallekarm - men siden planen min er å gjøre om på denne seksjonen (les mer om det her), måtte jeg finne på noe annet. Selvsagt kunne jeg bare ventet med å så, men jeg vil gjerne få den i gang tidlig. Da kom jeg på den ettervert velkjente metoden - så i melkekartong!
Pastinakk kan vokse seg perverst store om de får muligheten. Ved å så dem i klynger, kan de heller få litt konkurranse av hverandre og ikke bli fullt så massive.
Siden frøene til pastinakk har dårlig holdbarhet, var jeg raus da jeg sådde. Ca 20 stk per kartong (som mest sannsynlig er ALT for mye). De vil ikke holde seg spesielt godt til neste år uansett hører jeg rykter om, så jeg kjørte på med hele posen mens jeg var i gang. Når de titter opp kan jeg heller tynne.
Disse melkekartongene setter jeg i drivhuset enn så lenge. Jeg legger på snø for å vanne, og så kan spirene få dukke opp når de gidder. Neste steg blir å skjære av bunnen, eller helst hele kartongen, og skli de forsiktig ned i jorden. Blir røttene tuklet for mye med, vil de ende opp som flerbente og krokete utgaver som blir et helvete å skrelle.
Overvintring
Jeg har prøvd å overvintre pastinakk, selv om det kanskje ikke var helt meningen. Det ble glemt et par stykker nedi en pallekarm som jeg gravde opp våren året etter. De hadde blitt, som nevnt over, perverst store. Å overvintre pastinakk er altså en fin metode å bruke om man ikke har plass til lagring ellers. La dem bare stå i jorden.
Prøv puré!
En genial lagringsmetode (takk for ideen, svigermor) er å lage en stor dose puré av pastinakken. Fylle på poser som klappes flatt og legges i fryseren. Nå har vi mengder pastinakkpuré som er kjapt å ta opp til tining for en enkel middag. DET er hverdagsluksus det!
Hva lager du av pastinakk?
// Mina